Guggenheim Museum, a magic by the magician Frank Gehry.

Oct 16, 2019

The Guggenheim Museum Bilbao designed by Canadian architect Frank Gehry is an art museum. It is located in Bilbao, Basque country, Spain. It was opened to the public in the month of October in 1997and immediately vaulted to prominence as one of the world’s most spectacular buildings in the style of Deconstructivism. The museum is an inspirational by Gehry for the upcoming architectures. Like much of Gehry’s other work, the structure consists of radically sculpted, organic contours. As we all know art and architecture go hand in hand, one's objective is nothing without the other. We can see immense art and magnificent architecture in the museum and also in the other sites of Gehry. Sited as it is in a port town, it is intended to resemble a ship. As a token for the artist of that era, the museum belongs to the Solomon R. Guggenheim Foundation; the Museum of Non-Objective Painting opens in rented quarters at 24 East 54th Street in order to exhibit Solomon Guggenheim’s collection. It is said that the phenomenon of city’s transformation was given by this construction of Gehry and is known as Bilbao effect.

Magician’s gift of art to Bilbao:

The Guggenheim Museum Bilbao is a curved, titanium-clad building with randomly shaped rooms that resemble flower petals and a large atrium with glass panels that resemble fish scales. The main entrance to the museum is through a large central atrium, where a system of curvilinear bridges, glass elevators, and stair towers connects the exhibition galleries concentrically on three levels. A sculptural roof form rises from the central atrium, flooding it with light through glazed openings. The unprecedented scale of the atrium, which rises to a height of more than150feet above the river, is an invitation to monumental site-specific installations and special museum events.

Nine other irregularly shaped galleries present a remarkable contrast and can be identified from the outside by their swirling forms and titanium cladding. The foundation always wanted a permanent exhibiting area, a temporary and a collection of selected living artists. In response, three distinct types of space were designed. The permanent collection is housed in two sets of three consecutive square galleries, stacked on the second and third levels of the museum. The temporary collection is housed in a more dramatic elongated rectangular gallery that passes beneath the Puente de la salve before terminating in a tower on its far side.

The design is asymmetric, i.e., there is no clear, defined pattern of symmetry on any axis and the design is freely and somewhat randomly executed. Each room is placed at a different height. None are exactly the same, shape or size.  Materials used in the construction of this museum were a strong contrast to each other. The glass atrium and the titanium walls both have a reflective quality. The total area used in this plan is 256000sq.mt. Eleven thousand is the space for exhibitions and the rest are distributed in between nineteen galleries.