Let's sneak peak in the world of physics, biology, and chemistry, The Phaeno Science Center of Germany

Oct 16, 2019

Let's sneak peak in the world of physics, biology, and chemistry, The Phaeno Science Center of Germany

Wolfsburg located in the small town of central Germany, established in the 1930s by architect Zaha Hadid. This museum is staunch to attract children and youth to the world of physics, biology, and chemistry, so didactic. It was costed 79 million euros and was financed through a public-private partnership scheme in which the city of Wolfsburg and some of its major companies, including Volkswagen and famous manufacturer of microphones Sennheiser. This structure has about 180 thousand visitors per year, and is the largest of its kind in Germany, with 12 thousand square meters. Pritzker Price Phaeno was also awarded to it in 2004. It Is the creation of architects most striking drawings that made it famous. It has  250 interactive exhibits where visitors can, among other things, to understand a car crash with their own bodies or how tsunamis are formed in a giant tank. In one of the islands interactive center called “Cone One”, visitors can approach the study of the path that follows the eye to see a picture or see how the world looks when viewed through color filters giants.

It is situated in the heart of the city in the area between the commercial area and workplaces. They go around the high-speed trains, on the banks of the channel Mitteland. From there you can see the complex Autostadt and the very high chimney of the historic factory Volkswagen.

This project is the connection between the two areas of the city, developing a direct relationship with the city and moving the crossing. As a substitute for the unreal field and inward through the building, multiple paths of pedestrian and vehicular movement are issued, constructing an interconnected route of travel.

The shape of the structure looks like a boat made of steel and glass. Angular lines become more sinuous and plastic, so that walls, ceiling, and floors are mixed and expand, creating a sense of constant transformation. It is easygoing of two architectural elements,a large boy of developing horizontal suspended 8 meters from the ground and their support: 10 cones of concrete that not only sustain but continue to face upward to meet  the roof .

Interior designs are personalizes by irregular and articulation of space, where there is a clear division of planes and spaces, but sudden openings between a wall and the other empty and referral from unexpected perspectives.A panoramic vision of the landscape is visualized from the large glass surface.It has an area covering of 12,000m2 from the science center. Underground parking has an area of 15,000 m2  that spans the property.

This science center is made of reinforced concrete.In the front, you can see only lare portions of the material. In areas using large glazed glass, curtain.you can also see skylights, respecting the drawing rhombuses as was done in the concrete.

Steel deck structure were used in construction,27 thousand cubic meters of cement and steel beams 3500.