Style of collaborating with books or multimedia technology, Tama art university library Tokyo

Oct 16, 2019

Style of collaborating with books or multimedia technology, Tama art university library Tokyo

This university library is designed by architect Toyo Ito in Tokyo Japan. It is the academic library associated with Tampa art university. which provides university students and faculty as an information database with a primary focus on art education and research. Its collection also includes materials on design, architecture, film, photography and other related topics of study. Passing through the main gate, the site is located behind a front garden with large and small trees, and extends to a gentle slope.

The new Library of the University of Art Tama is a place where everyone can find their style of “interact” with either books or multimedia technology, as if they were walking through a forest or in a cave, new place with spaces under the arcades where smooth and mutual relationship is created just going through them, one focal point where a new sense of creativity begins to spread across the University campus.

Hachioji campus is located in the western part of Tokyo and provides an environment in which students can learn and practice all aspects of art and design. Tama Art University is involved in the sustainable development of the Tama Hills area and is also supporting the development of natural surroundings Hachioji campus.

The facade is curved in two sides, keeping a right angle at the corner with less traffic. The glass panels are mounted on aluminum frames previously cut and folded 4mm to maintain the curvature of the facade. Although the facade of the building is impressive, the greatest achievement of the construction is the interior spatial treatment, where the arches in apparent chaos, simulated stalactites and create multiple and varied effects of perspective.

Spatial diversity is experienced when walking through the different bows and elevation changes provide different sensations of being in a cloister filled with natural light or printing a tunnel that can not be penetrated visually. These arcs whose width varies between 16 and 1.8 meters in some places openly exposes the building, whichever use curtains.

The main materials used to construct the building have been the reinforced concrete structure, glass windows, and aluminum frames. The final volume design corresponds to a structural frame formed by the intersection of arches curves.

The characteristic of this space arches is made of steel plate 20 cm coated with concrete. Arbitrariness in the apparent location of the arcs corresponding to the result of a structural frame formed by the joining of curved arcs. On the ground, these arcs are arranged along curved lines that intersect at various points. With these intersections have been able to realize a very thin bottom arches supporting heavy loads upstairs. The openings of the arches vary from 1.8 to 16 meters, although the width remains a uniform way to 200mm.

The intersections of the rows of arches, joint gently help separate areas within this single space. This intersection forms across that besides emphasizing the directionality of geometry has a seismic effect on the structure.

Shelves and study tables of various shapes, glass separation function as bulletin boards and other decorative details give these areas a sense both individually and visual character and spatial continuity. The use of glass in the reading tables allows external reflection, reinforcing the idea that the building is immersed in the surrounding greenery.