The Interlace - portraying a perfect Urban Culture.

Oct 16, 2019

The Interlace, most ambitious residential complex is designed by OMA and Ole Scheeren. It feels like the architects wanted to play Jenga this way. The project is located on an expansive site in the heart of Singapore’s Southern Ridges. It presents itself as an idol to the contemporary world with dense nature. Apartment blocks. Each block is 6 storeys long and there are 31 blocks in total and are designed in a hexagonal shape around eight generous courtyards. The interlocking blocks create a multitude of shared outdoor spaces, forming a dramatic contour of inhabitable terraced gardens across the stepped volumes. Partly resting, partly floating, the blocks hover on top of each other to form an expressive “interlaced” space that connects the individual apartments with accessible and inclusive community life.

Briefing on the architectural point of view:

The Interlace is located on an elevated eight-hectare site surrounded by a dense tropical nature and also has a great boundary of Road, Expressway surrounded by the Southern Ridges of Singapore. With 31 blocks it also has 8 courtyards and a huge Basement parking which can allow about 2,600 cars with Open air voids in the plinth allowing light and air to the semi-sunken and naturally ventilated parking deck. Each apartment is of 1,040 Sq.feet, with certain apartments the sizes vary from 600-700 mt. the Clubhouse in the interlace sums up in 1,500 Sq.m whereas the Retail section is summed up within 500Sq.m. The concept was based on 2 ideas one is “new residential typology which breaks away from the clusters of isolating towers’ and second one being “Horizontally connected volumes establishing a better connected and less isolated residential environment.’ The idea of community life is emphasized through extensive networks of gardens. The interlocking blocks form a vertical village with cascading sky gardens and both private and public roof terraces. While multi-story openings allow light and air to weave into and through the landscape. Through stacking the apartments populated by extensive roof gardens, the design generates a multiplication of horizontal surfaces. The landscaped terraces offer more green space than the size of the unbuilt site. The block levels are as follows, 1-6 floors are in the first 11 blocks, 10 blocks have a 7-12 floor, 3 blocks have 19-24 floor, 7 blocks has13-18 floor.  And the elevators and staircases are arranged in a way that it interconnects all the blocks, keeping it all separated at the same time.

This residential site provides one main entrance another one being pedestrians main gate and one side gate for the pedestrians, No intersection of pedestrian movement by vehicular movement. It also has guardhouse and a drop-off lane to make more arranged. Not only that but it also has a play area for kids of the apartments and a tennis court too.  It also has an outdoor exercise station and also provides a jogging track. The communal spaces have been located in such a way that it gets shades from the shadow of the blocks. The BBQ promenade with an amazing view is the most unexpected thing to be seen in an apartment. A retail plaza and a multi-purpose court too. A party pavilion a club house with is one storey big. The club house has a central square and a water park and a play hill and a spa valley, theatre plaza and a bamboo garden with a lotus pond. It has a waterfall terrace too.

Though the design generates different horizontal arrangements of blocks instead of a skyscraper, it is only possible when the site is large enough. The area is vast and is more ecological with the greenery provided. The arrangement of the blocks is in such a way that it provides different states of sun and shadow, with large water bodies recreating a great climate in its own space, improving the overall quality of comfort and experience.